COMUNICAT DE PRESĂ

comunicat de presa aicrDECLARAȚIE PREȘEDINTE AICR REFERITOARE LA FEEDBACK-UL PUBLIC EXPRIMAT AL VOLUNTARILOR AICR CU PRIVIRE LA COLABORAREA PENTRU MISS MOINEȘTEANCA

Anca Balaban, în calitate de președinte a Asociației Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă din Moinești, dorește să aducă clarificări asupra unor aspecte importante ce țin de o colaborare recent încheiată.

Deși pare repetitiv, vreau să spun din start că voi acționa permanent în virtutea principiilor asumate încă de la înființarea AICR, adică responsabilitatea, seriozitatea, corectitudinea și transparența — valori atât de rare, dar atât de necesare societății zilelor noastre. După lungi amânări pentru luarea unei poziții publice, acum este momentul clarificării și sublinierii faptului că AICR a încheiat colaborarea cu Cercul de Dans și Muzică Populară a Clubului Elevilor Moinești din mai multe motive. De-a lungul colaborării de până acum, voluntarii AICR au fost cooptați ca ajutoare în desfășurarea a două proiecte locale – Festivalul ”Moineșteanca”  și Concursul ”Miss Moineșteanca”. Niciunul dintre proiectele mai sus menționate nu reprezintă proiecte realizate exclusiv de AICR Moinești, ci proiecte la care AICR a ajutat. Niciuna dintre colaborări nu au avut la bază un parteneriat scris, ci au fost strict pe baza unor confirmări verbale și acorduri mutuale, în ideea în care AICR SUSȚINE activitățile cu caracter cultural ce se desfășoară în zonă.

Cu toate acestea, AICR NU SUSȚINE activitățile de tip concurs care au caracter cultural, dar se desfășoară într-o totală dezinformare, fără transparență și corectitudine.

Voluntarii AICR au ajutat atunci când a fost necesar, cu tot ce le-a fost cerut, atât la festival, cât și la concurs. După festival, voluntarii ne-au transmis feedback-ul lor negativ. Acum, după o nouă colaborare defectuoasă, aceștia au simțit nevoia de a trage un semnal de alarmă cu privire la desfășurarea acestor activități. Punctual, fiecare dintre ei au semnalat multe nereguli: nu a existat transparență și comunicare sinceră între colaboratori, nu a existat transparență decizională din partea instituției inițiatoare a proiectului, nu a existat o colaborare reală între coordonatoarea proiectelor cu voluntarii AICR, deși ni s-au solicitat voluntarii, sarcinile pe care le aveau de făcut nu le-au fost comunicate de către inițiatoarea concursului, ci au fost deduse de aceștia datorită experienței pe care o au în desfășurarea de evenimente și proiecte, nu s-a comunicat cu profesionalism și corectitudine către concurentele venite de peste tot din țară și nu numai — deși a existat un regulament intens dezbătut la ședințele de organizare ale concursului, către coordonatorii concurentelor nu au fost transmise toți termenii și condițiile pentru o bună desfășurare a concursului, nu s-au tratat cu profesionalism voluntarii la final de proiect — mulți dintre voluntari fac ceea ce fac din dorința de  a ajuta, de a pune umărul la dezvoltarea locală, dar se simt stânjeniți și jigniți atunci când în loc de indiferență, dacă nu mulțumire, li se adresează întrebarea ”Dar ce ați făcut voi voluntarii?!?”— drept pentru care iată ce au făcut voluntarii: au pregătit materialele auxiliare necesare pentru toate probele concursului, au fost ghizi pentru concurentele care nu erau din zonă și nu cunoșteau Moineștiul – s-au asigurat că ajung cu bine la salon și la sala primăriei, s-au asigurat că ajung la locația de cazare și la evenimentele la care au mai fost invitate, au alcătuit întrebări și bareme pentru proba de cultură generală și au ajutat la desfășurarea probei, și de asemenea, deși au fost realizate diplome pentru absolut toate participantele și coordonatorii, o parte dintre aceștia nu au primit nici astăzi diplomele.

Am ajuns la concluzia ca am luat o decizie foarte bună alături de voluntarii AICR, ca noi, în calitate de parteneri organizatori, NU AM DELEGAT PE NIMENI IN JURIU, pentru ca ne-am dorit ca toate concurentele să aibă șanse egale și am insistat să facem totul în văzul publicului. Am avut din Moinești două concurente superbe. Care ne-au făcut pe toți să observăm frumusețea locală. Am avut concurente frumoase și din alte județe ale țării. Care ne-au făcut să vrem ca toate să aibă șanse egale pentru marele premiu.

Pentru că cea care a câștigat, deși este frumoasă și talentată, a fost pregătită pentru proba artistică chiar de către inițiatoarea concursului, au apărut suspiciunile precum stabilirea dinainte a câștigătoarei. Lucru la care AICR nu a fost părtaș și de care se dezice. Bineînțeles, suntem mâhniți profund de tot ceea ce observă lumea, și, asta am observat cu toții, partenerii atrași. Suntem profund dezamăgiți pentru că am fost mințiți și ni s-au ascuns detalii care poate ne-ar fi făcut să ne retragem la timp din organizarea acestui concurs. 

Era un concurs transparent dacă o parte din juriu nu pleca din Sală, dacă toate calculele se făceau de față cu toată lumea, rapid. De ce au fost necesare atâtea ”verificări”? De ce nu se puteau face verificările în văzul tuturor? Unde e transparența? În fața voluntarilor AICR și a altor colaboratori care s-au alăturat datorită AICR-ului, v-ați pierdut credibilitatea. 

Atât timp cât AICR nu a dat note, nu am influențat podiumul, nu ne mai interesează, decât să tragem un semnal de alarmă privind transparența în organizarea concursului.

Pe viitor, ne-am învățat lecția – să nu credem că dacă noi suntem sinceri și ne facem treaba, așa sunt și colaboratorii noștri. Am fost profund dezamăgiți ca echipă, dar am învățat din asta și ….am devenit mai uniți! Drept pentru care, mulțumim! Mulțumim că relele tratamente și replici care ne-au durut, de fapt, ne-au trezit. Și suntem un colectiv mai unit, mai pregătit pentru viitoare colaborări, mai pregătiți să fim și mai sinceri și onești, mai determinați să schimbăm mentalitatea că se poate și așa! Așa nu se mai poate! Nu vom semna niciun parteneriat pentru ce s-a făcut în trecut, nu avem nevoie de nicio adeverință și de niciun parteneriat pentru ca ne-am dori ca toată lumea să uite de Miss Moineșteanca. 

Credem în importanța principiilor și valorilor libertății de gândire în societate. De aceea, pentru că am văzut că feedback-ul făcut public de voluntari pe rețelele de socializare s-au răspândit rapid, am considerat necesar un feedback oficial al AICR care să susțină tot ceea ce au scris cu sinceritate și dezamăgire voluntarii sau spectatorii pe conturile lor personale. Vom continua să susținem dreptul la libertatea de exprimare, vom continua să fim transparenți în comunicarea publică pentru a demonstra voința noastră de a apăra și afirma fundamentele responsabilității, corectitudinii și transparenței civice. Milităm pentru schimbarea lui „las-o mă că merge și-așa!” E manifestul nostru care pornește cu mult avânt: se poate să fim transparenți, se poate să fim corecți! 

În concluzie, regretam că sunt multe participante care au fost dezamăgite de concurs, însă nu a ținut de noi toată organizarea. Dacă nu ați primit diplomele, vă rugăm să ne anunțați și vom emite diplome de apreciere din partea AICR. Dacă nu sunteți lămurite în legătură cu clasamentul, ne pare rău, însă noi, AICR, nici astăzi NU AM VĂZUT/PRIMIT tabelele de jurizare. Ne bazăm însă pe filmarea existentă. Și oricum, felicităm câștigătoarea! Nu este vina ei că a devenit un pion într-o tablă de șah! Succes pe mai departe! 

ANCA BALABAN – PREȘEDINTE AICR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.