Participanții de la „MOINEȘTI NEXT GENERATION – Școala de vară de leadership cultural” organizează un eveniment de tip Biblioteca vie la Moinești
Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă îndrumă și susține un grup de participanți de la Moinești Next Generation – Școala de vară de leadership cultural să organizeze un eveniment de tip Biblioteca vie în Moinești, pe data de 5 octombrie, începând cu ora 15, pentru a pune la treabă noile abilități și noțiuni însuțite pe parcursul sesiunilor de lucru din vară.
A.I.C.R. a încheiat sâmbătă, 17 august 2019, prima ediție a proiectului „Moinești Next Generation – Școala de vară de leadership cultural”, însă a trecut cu brio testul continuității.
Moinești Next Generation este un program susţinut de U.A.T. Municipiul Moinești prin contractul de finanțare nerambursabilă pentru componenta Cultură, în baza Legii 350 / 2005 ce îşi propune să dezvolte potenţialul de leadership şi abilităţile de organizare de proiecte culturale ale tinerilor din Moinești și din împrejurimi ce au aspiraţia de a fi viitori lideri în comunitatea locală.
Timp de opt zile, începând din data de 10 august, Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă a desfășurat prima ediţie a proiectului Școlii de vară – Moinești Next Generation, dedicată tinerilor cu vârste între 14 și 21 de ani din comunitatea moineșteană. Dedicată scopului pentru care s-a înfiinţat, Şcoala de vară 2019 cu tematica leadershipului cultural a reușit să formeze un grup de tineri şi să atragă oameni cu experiență în leadershipul de proiecte din diferite domenii, pentru familiarizarea participanţilor cu etapele de lucru pentru organizarea de proiecte, conceptele de initiative de tineret şi reglementările legale care sunt necesare să fie respectate astfel încât toate proiectele să fie desfășurate într-un context legal. Cei 17 participanți care au îndeplinit condiţiile necesare pentru a primi certificatul de participare la Şcoala de vară au învățat de la specialişti informatii practice despre organizarea de proiecte, dezvoltare personală și leadership.
Pentru deprinderea cu toate aceste informații noi pentru participanți, dar mai ales pentru aplicarea lor în activități, continuitatea este foarte importantă. De multe ori, facilitatorii școlilor de vară constată că dupa participarea din timpul verii, noile informații și competențe însușite sunt deseori uitate. Astfel, încă de la început, prin Moinești Next Generation, echipa AICR și-a propus să să folosească o abordare continuă într-o notă alertă, prilej pentru crearea de noi proiecte.
De aceea, Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă din Moinești a susținut marți, 3 septembrie 2019, o nouă întâlnire cu participanții proiectului Moinești Next Generation. În cadrul activității, participanții școlii de vară au fost ghidați pentru a face demersurile necesare pentru organizarea celui de-al doilea mini-proiect dedicat comunității moineștene.
Dacă primul proiect intitulat Kid Motion, organizat de către aceștia în peultima zi a școlii de vară, a fost dedicat copiilor moineșteni, de data aceasta, proiectul intitulat Biblioteca Vie, ce va fi organizat la începutul lunii octombrie, va fi dedicat tinerilor din Moinești și din împrejurimi.
Biblioteca Vie este asemenea unei biblioteci obişnuite, din care cititorii interesaţi împrumută cărţi pentru o perioadă limitată de timp, le citesc şi le returnează bibliotecarului, pentru a fi răsfoite de următorii cititori interesaţi. Sunt două diferenţe majore însă: cărţile sunt persoane, iar citirea lor presupune dialogul cititorului cu acestea. Acest tip de activitate non-formală este prezentă ca platformă de învățare non-formală pe șase continente și în mai mult de 80 de țări. Biblioteca Vie sau Menneskebiblioteket, așa este numit în daneză, a fost creată la Copenhaga în primăvara anului 2000.
„În Moinești, pe 5 octombrie, începând cu ora 15, participanții proiectului Moinești Next Generation se vor bucura foarte mult dacă munca lor de organizare va aduce în prim plan oameni-cărți vii care vor dărui din experiența lor de viață, din experiența profesională și le va atrage atenția tinerilor care își doresc să fie mai informați, mai energici și mai optimiști în ceea ce privește orientarea în viață. Ideea planificării primului eveniment public de tip Biblioteca vie la Moinești a pornit de la nevoia punctată de către un grup al participanților proiectului Next Generation: tinerii au nevoie de informare directă, reală, cu aspecte pozitive, dar și negative legate de experiențe de viață, experiențe de studiu, experiențe profesionale. Prin aceasta initiaţivă, prin acest proiect nou al organizat de către ei sub atenta îndrumare și susținere a echipei asociației, ne dorim să se dezvolte și să capete mai mult siguranță și încredere în cunoștințele accumulate, în competențele și abilitățile pe care le au, dar și mai mult curaj să se dezvolte din ce în ce mai mult. Au renunțat la multe ore de vacanță și-am câștigat împreună peste 60 de ore de activități și sesiuni de lucru. Lucru care arată multe despre ei.”, a declarat Anca Balaban, președinte al Asociației Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă.
Prin această metodă non-formală, echipa de planificare își dorește să promoveze în rândul tinerilor din Moinești și din împrejurimi, oameni și activități prin care fiecare să-și descopere dorința intrinsecă de a evolua. Un alt obiectiv al acestui mini-proiect îl reprezintă aducerea unui plus de valoare comunității moineștene prin această acțiune cu care publicul moineștean nu a fost obișnuit până acum. Beneficiarii vor putea să asculte poveștile personale ale invitaților, dar mai ales să-și dezvolte abilitățile de comunicare și relaționare cu alte persoane, fiind încurajați prin formatul evenimentului să aibă o atitudine deschisă, respect, curiozitate și să creeze un dialog pentru a cunoaște poveștile cărților vii.
Practic, beneficiile participării sunt: șansa de a întâlni oameni care îi vor inspira și care le vor schimba viziunea, șansa de a afla opinii diferite, șansa de a obține o mai mare înțelegere a unor subiecte și de a învăța din experiența cărților, de asemenea. Pășind în Biblioteca Vie se pot învăța lucruri de la oameni care au ceva interesant de spus, se poate vedea viața și lumea cu alți ochi, măcar pentru puțin timp, fiind un timp propice pentru a descoperi că viața e compusă din poveștile noastre, ale tuturor și că de noi toți depinde dacă și cum le scriem sau nu.
Simplus spus: un eveniment nou, multe Cărți vii, invitați deosebiți, timp pentru „lecturi” -interacțuni valoroase.
Mai multe detalii despre invitați, teme de interes, programul detaliat și alte surprize ce vor fi organizate cu ocazia celui de-al doilea proiect planificat de tinerii participanți ai Școlii de vară de leadership cultural, vor fi publicate în curând pe website-ul asociației https://initiativele-comunitatii-responsabile.ro/ și pe conturile de Facebook și Instagram.
Despre Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă (AICR) Moinești:
A.I.C.R. este o organizaţie non-profit care activează din 2015 şi care a adus împreună oamenii care împărtășesc aceleași idei despre cee ace trebuie să însemne o comunitate responsabilă. Pentru împlinirea misiunii asumate la fondare, organizaţia atrage şi pregăteşte oameni motivaţi să devină oameni care mișcă lucrurile în comunitatea în care locuiesc și trăiesc.
În viziunea asociației, o comunitate responsabilă înseamnă o comunitate în care membrii se mobilizează astfel încât să facă să se întâmple lucruri frumoase, atât în domeniul cultural, educativ, social, filantropic-religios, cât și în ceea ce privește protecția mediului și promovarea intereselor cetățenești.
Informații suplimentare legate de acest proiect pot fi obținute printr-un mesaj la adresa contact@initiativele-comunitatii-responsabile.ro.
Proiect realizat cu sprijinul Unității Administrativ Teritoriale – municipiul Moinești. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Unității Administrativ Teritoriale – municipiul Moinești și nu implică nicio responsabilitate din partea acestuia.