Astăzi n-am propus să tragem un semnal de alarmă, să le spunem tuturor moineștenilor și nu numai de ce este bine să participe la ședințele publice ale autorităților locale. Asta pentru că la ultima dezbatere – despre situația hotelului – au fost foarte puțini participanți.

Chiar dacă locuiești într-un oraș sau într-un orășel mai micuț – dragul nostru Moinești se poate califica cu succes la această categorie – să știi că la ședințele consiliului local sunt importante și în cadrul lor se iau decizii care au impact pentru comunitate. La fel de importante sunt prezentările și dezbaterile publice care sunt special organizate pentru consultarea localnicilor.

Dacă te întrebi cum poți participa la astfel de ședințe/dezbateri, trebuie să îți spunem că poți să găsesti anunțurile municipalității despre întâlnirile și dezbaterile publice chiar pe site-ul Primăriei. Periodic sunt organizate diferite consultări publice și dacă chiar te interesează ceea ce se petrece în jurul tău, alege ședința care te interesează și care se potrivește cu programul tău și participă.

De ce contează participarea ta?

Următoarele alegeri, criza economică, problemele câinilor fără stăpâni – acestea sunt subiectele cotidiene ce sunt pe buzele tuturor, dar acestea nu sunt singurele probleme. Mai importante sunt problemele locale ca hotarărea bugetelor atribuite instituțiilor, reabilitările rețelelor publice sau intențiile de modernizare a orașului, pentru că au un impact mult mai pronunțat în viața de zi cu zi a comunității.

Implicarea în „mersul comunității”, chiar și prin participarea din când în când la câte o întâlnire, te conectează cu oameni și teme care îți afectează major viața, cum ar fi siguranta publică sau soluționarea veșnicii probleme a „hotelului”.

Participă pentru că și părerea ta contează și pentru că așa poți afla din timp planurile viitoare ale autorităților locale.

2 thoughts on “Pledoarie pentru participare la ședințele și dezbaterile publice

  1. Oh, da! Trebuie tras un mare semnal de alarma si arborat un mare semn de intrebare! De ce nu participa cetatenii moinesteni la dezbaterile publice, sedintele Consiliului Local and etc.? Nu stiu, n-am idee… La dezbaterea publica despre Moinesti – statiune turistica si balneara/ Hotel si Baza de Tratament tot au participat citeva zeci de persoane… dar luni, 5 octombrie, ora 13.00, la dezbaterea care avea ca tema Impozitele si Taxele locale 2016, hm, nu a participat nimeni…

    1. Buna seara! Tocmai asta am vrut si noi prin acest scurt articol – sa tragem un semnal de alarma. Ne dorim ca periodic sa scriem si sa spunem lucrurilor pe nume, mai ales cand vine vorba de chestiuni care-i privesc pe toti din comunitate. Vrem sa resuscitam interesul oamenilor. Cat despre semnul de intrebare, nici noi nu stim de ce nu participa. Insa putem presupune ca nu afla despre ele sau ca programul de lucru nu le permite sa fuga de la serviciu la primarie sa asiste la astfel de evenimente. Poate pe viitor se schimba ceva. Cine stie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.