Moineștiul se alătură anul acesta prin intermediul echipei AICR tuturor celor care sărbătoresc “Ziua Universală a Iei” în perioada 19-24 iunie. De aceea vă invităm la Șezătoarea lui Moinea, pe 24 iunie 2015, la ora 17 în parcul de pe dealul Osoiu, pentru a afla legenda ciobanului Moinea, care s-a stabilit în locurile în care astăzi este Moineștiul.

„Simplitate”, „naturaleţe”, „modestie”, „port popular”, „muzică”, „dansuri”, „veselie” şi „istorie” sunt doar câteva din cuvintele care vor defini, pe scurt, atmosfera de la Șezătoarea lui Moinea. Vă așteptăm de la ora 16:00 la punctul de întâlnire din parcul Tei, la măsuțele Tăcerii, de unde ne-am dori să plecăm împreună în alai spre parcul de pe dealul Osoiu.

În ziua de 24 iunie, este celebrată sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica. Este o straveche și fascinantă sărbătoare românească surprinsă în scrierile lui Dimitrie Cantemir și descrisă și de Mircea Eliade, o sărbătoare încarcată de magie și sfințenie, o sărbătoare a verii și a luminii, o sărbătoare a iubirii și a încercărilor de deslușire a ursitei. Din punct de vedere istoric, sărbătoarea Sânzienelor iși are originea într-un cult geto-dacic străvechi al Soarelui pentru că aceste personaje au fost adesea reprezentate de traci înlănțuite într-o horă care se învârtește amețitor. Sunt datini autohtone, al căror nume originar dac s-a pierdut, dar s-a păstrat cel roman „Sanziana”, de la Sancta Diana.

Haideți să dezvăluim copiilor noștri legende, basme și frumusețea și profunzimea portului tradițional românesc, să le cântăm (cine se încumetă), să le spunem povești frumoase izvorâte din sufletul pur al românului. Haideți să culegem flori și să le împletim cununi și coronițe. Puteți aduce o pătură, o gustare și obligatoriu aparatele foto și voia bună. De asemenea, vă rugăm să aduceți și obiecte populare românești care ar putea fi folosite ca decor pentru pozele pe care le vom face cu această ocazie. Vă vom pregăti și surprize, toate cu tematică tradițional-folclorică!

Și nu uitați: celebraţi Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie 2015, de Sânziene, purtând IE, splendida bluză a portului popular, sau cămăși tradiționale românești.

Vă așteptăm cu drag alături de noi şi vă îndemnăm să continuaţi tradiţia! Purtați ie!!

NB: Ziua Universală a Iei este o iniţiativă a comunităţii LA BLOUSE ROUMAINE, care a început pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor și Sfântul Ioan de vară. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind celebrat, doi ani la rând, pe 6 continente, în peste 50 de țări și 100 de localități din România și din întreaga lume.

One thought on “Ziua Universală a IEI sărbătorită pentru prima dată la Moinești

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.